En himla historia på livrustkammaren

Jag och sönerna besökte den kungliga huvudstaden under deras höstlov. Första dagen på plats begav jag och yngsta sonen oss till Livrustkammaren och barnuppsättningen av Macbeth uppförd av Romeo och Julia-kören.  Macbeth är en grym historia om ärelystnad, girighet och maktbegär och innehåller alla ingredienser för en given barnsucce: häxor, spådomar och spöken. Samtliga barnbesökare satt som små ljus när Romeo och Julia-kören framförde sin förtrollande tolkning av Shakespears mästerverk.

Scenen var enkel och förförande och alldeles, alldeles förträfflig i livrustkammarens fantasieggande källarvalv. Renässansmusiken förtrollade och jag är imponerad över hur ensemblen lyckades framföra en berättelse så fylld av skräck och ondska på ett sätt som var läskigt nog för barnen, men ändå tillräckligt pedagogiskt för att de enkelt skulle förstå att det var en saga.

Efter Macbeth hann vi precis med familjevisningen på Livrustkammaren som utgår ifrån En himla historia av Sofi Hjort och Anna Jonsson som handlar om Ebba och Dilvin som blir kvar på museet efter klassens visning. När museet stängt och mörkret faller börjar mystiska saker att hända på museet. Barnen får stifta bekantskap med Gustav den IIs spöke och ger sig ut på en tidsresa genom Sverige där de tvingas att utföra ett antal uppgifter för att åter kunna ta sig hem. I varje kapitel behandlas en viktig del i Sveriges historia och barnen får utföra ett uppdrag för att komma vidare. Kapitlet avslutas med en faktaruta där man kan lära sig mer om tidsepoken. Illustrationerna är en blandning av collage och tecknade bilder och ger en färgglad och spännande aspekt till berättelsen. Boken kan du hitta i livrustkammarens butik, hos Adlibris, och Bokus bl.a. Förlag: Rabén&Sjögren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s